Ромоданівська громада

Полтавська область, Миргородський район

Чи потрібно вакцинувати цуценят

Дата: 24.01.2023 13:24
Кількість переглядів: 98

Щеплення молодняка мясоїдних допомагає запобігти інфекційним захворюванням, які в більшості випадків є смертельними. Деякі вакцинації є обов’язковими, інші мають лише рекомендаційний характер. Дуже важливо переконатися в тому, що ви застосовуєте правильну та дієву схему вакцинації для свого малого улюбленця.

Одразу після народження цуценята отримують разом із молозивом матері антитіла, які захищають їх до певного періоду життя (30-60 діб). Цей механізм оберігає малечу від будь-яких шкідливих мікроорганізмів та вірусів.

Однак з часом такий захист поступово зникає, і цуценя стає вразливим до зараження небезпечними інфекціями. Правильна вакцинація в потрібному віці допоможе запобігти зараження цуценяти та розвитку в нього небажаних захворювань інфекційної етіології.

Під час щеплення цуценяті вводиться дуже маленька доза вірусу або бактерії. Це стимулює його імунну систему до вироблення специфічних антитіл проти певних захворюваннь.

Щеплення для цуценят є найефективнішими, коли їх роблять у встановлені строки з послідуючою ревакцинацією. Вакцинацію зазвичай розпочинають у віці шести тижнів, інколи від 6-8-ми тижнів. Ревакцинацію собачат проводять згідно інструкцій чи настанов по застосуванню імунобіологічного препарату.

Найбільш розповсюдженими хворобами молодняка собак є наступні захворювання:

  • Чума собак: може проявлятися в різних формах, що часто ускладнює діагностику. Загалом ця хвороба може викликати високу температуру, проблеми з диханням (риніт або бронхіальну пневмонію), розлади травлення (гастроентерит), проблеми з очима, шкірою, нервові проблеми та зачасту  закінчується леталь.

  • Собачий парвовірус: висококонтагіозна хвороба, яка вражає шлунково-кишкову систему, викликає втрату апетиту, блювоту, лихоманку та часто важку, криваву діарею. Може швидко настати екстремальне зневоднення та, як наслідок, смерть протягом 48–72 годин.

  • Вольєрний кашель: цією хворобою собаки заражаються одне від одного, наприклад у притулках і на виставках тварин. Вона викликає сильний кашель, який може бути більш або менш серйозним залежно від віку та загального стану здоров’я собаки.

  • Гепатит собак: симптоми варіюються від незначної лихоманки та набряку слизових оболонок до блювоти, жовтяниці, розширення шлунка, депресії, зниження кількості білих кров’яних тілець, болю в печінці та важкого гепатиту.

  • Лептоспіроз: зоонозне захворювання, яке спричиняють бактерії, що передаються через сечу гризунів, і яке потім може вражати людей і певних тварин. У собак симптоми включають лихоманку, блювоту, біль у животі, діарею, втрату апетиту, сильну слабкість і млявість, скутість, жовтяницю, біль у м’язах, а наслідками можуть бути безпліддя та ниркова недостатність (з печінковою недостатністю або без неї).

В Україні та і в багатьх країнах світу щеплення проти сказу є обов’язковим.

  • Сказ: смертельне захворювання для собак і для людини. Зазвичай характеризується нестійкою ходою, болем у шиї, надлишковим слиновиділенням і, у деяких випадках, судомами м’язів обличчя. Часто спостерігається незвичайно агресивна поведінка, як-от кусання із затисканням щелеп.

Для належно сформованого імунітету цуценяті потрібні щорічно проводити ревакцинації.  Для щеплення найчастіше використовуються мертві або інактивовані віруси та бактерії, тобто вони зазвичай не можуть викликати захворювання. Цуценя може здаватися трохи спокійнішим та кволим після щеплення, особливо протягом першої доби. Це залежить від його імунної системи, яка реагує на вакцину.

Що робити після того, як цуценяті було зроблено ін’єкцію?

Важливо дати цуценяті добре відпочити після ін’єкції, оскільки його імунна система працюватиме активніше, ніж зазвичай.

Якщо ви відчуваєте, що цуценя не повернулося до нормальної поведінки протягом 24 годин, зверніться за порадою до ветеринарного лікаря.

Обов’язково переконайтеся, що ви застосовуєте правильну схему вакцинації для цуценяти, оскільки щеплення є одним із найважливіших профілактичних заходів охорони здоров’я собак. Адже краще попередити виникнення інфекційного захворювання чим лікувати його наслідки.

Головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Миргородського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Микола ГОЛОВКО

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора