Ромоданівська громада

Полтавська область, Миргородський район

Ботулізм –це  харчове отруєння...

Дата: 22.08.2022 08:43
Кількість переглядів: 420

Ботулізм –це  харчове отруєння, зумовлена споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.

  Влітку завжди зростає кількість випадків харчових токсикоінфекцій. Спека, а також порушення умов приготування та зберігання їжі сприяє їх виникненню. Але в більшості випадків ці хвороби проходять як легкі або помірні. У випадку ботулізму ситуація зовсім інша. Ботулізм не відноcять до числа інфекційних хвороб. У Міжнародній класифікації хвороб (МКХ-10:А05.1) ботулізм позначений як класичне харчове отруєння, викликане Clostridium botulinum, проте важкий перебіг ботулізму, труднощі діагностики в перші дні захворювання та висока смертність не дозволяють ставитися до цієї проблеми як другорядної.

       Спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби за 6 місяців 2022 року взяли участь у розслідування 43 випадків ботулізму з 46 постраждалими, 2 хворих померло.

      Серед всіх випадків ботулізму після початку введення воєнного стану зареєстровано 39 випадків, з 41 постраждалим.

       В Миргородському районі зареєстровано 1 випадок захворювання на ботулізм (м. Заводське Миргородський район), за  результатами розслідування встановлено, що випадок пов'язаний з вживанням в'яленої риби домашнього виготовлення.

      Необхідно відмітити, що саме в червні значно ускладнилася епідемічна ситуація щодо захворюваності на ботулізм. Було зареєстровано 20 випадків ботулізму з 20 постраждалими, майже стільки , скільки за 5 попередніх місяців.

      За аналогічний період 2021 року було взято участь у розслідуванні 43 випадків захворювання на ботулізм з 46 постраждалими, серед яких померло 5 хворих.

        В Україні причиною ботулізму найчастіше стає споживання копченостей, в’яленої, сушеної риби, консервів, у тому числі овочевих, фруктових, грибних (особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням гігієни) та продукція, упакована під вакуумом. Слід пам’ятати: інфіковані ботулізмом харчові продукти не змінюють своїх зовнішніх ознак. Виняток — консерви, у разі інфікування Clostridium botulinum бувають здуті — бомбажні.

       Клінічна картина ботулізму залежить не від типу збудника, а від дози токсину та початку введення лікувальної антитоксичної сироватки.  

  Клінічний перебіг ботулізму найчастіше поступовий. За всією розмаїтістю симптоматики початкового періоду захворювання виділяють три найтиповіші варіанти його розвитку:

  • з диспептичним синдромом,

  • з розладом зору,

  • з порушенням дихання.

    Останній варіант, що триває від декілька годин до однієї доби, є найважчим для розпізнавання та потребує своєчасного застосування вентиляції легень. Початковими симптомами є сильна втома, слабкість і запаморочення, надалі зір стає нечіткий, затуманений, з’являється сухість у ротовій порожнині, утруднюються ковтання і мова. Можливі також блювота, пронос, здуття живота, запор — це вже ознаки парезу шлунково-кишкового тракту. З часом може розвинутись слабкість у м’язах. Іноді слабкість у м’язах потилиці настільки сильна, що голова просто звисає, і хворий змушений підтримувати її руками. У разі ураження дихальних м’язів утруднюється дихання, дихання стає поверхневим, непродуктивним. Свідомість у хворих зберігається до найтяжчого стану, аж до зупинки серця.

    Одужують хворі дуже повільно. Однією з ранніх ознак одужання є поява слини. Поступово відновлюється неврологічна симптоматика. Найпізніше нормалізується зір та відновлюється сила в м’язах. Розлади зору можна спостерігати у хворих ще кілька місяців після одужання.

    Профілактика ботулізму при виготовленні та вживанні рибних продуктів, грибних та овочевих консервів включає в себе комплекс правил, головними з яких є:

    - захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх в закритому посуді;

    захист риби від потрапляння збудника:

    - рибу, яку тільки піймали, негайно охолоджують або заморожують, перед посолом необхідно обережно випотрошити рибу, щоб не порушити цілісність кишкового тракту, не забруднити м’язи риби його вмістом;

    - посол риби проводити тільки в охолодженому стані при температурі не більше +4°C, дотримуватися технології приготування, так як при концентрації повареної солі більше 10% зупиняється виділення ботулотоксину;

    - ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;

     - не їсти консерви з бомбажом або при підозрі на недоброякісність;

     - рекомендуємо утримуватись від купівлі ковбасних виробів , м’ясокопченостей, риби в’яленої копченої, домашніх консервів на ринках, особливо стихійних;

    - купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності:

    - вживати грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура їх приготування розроблена з врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного  лабораторного контролю:

    - слід неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог щодо технології виготовлення консервованих продуктів. Їх стерилізують в автоклавах, бо руйнування спор відбувається лише за температури +120°C. Зовнішньою ознакою забрудненості консервів збудником ботулізму є їх здуття внаслідок газоутворення і поява неприємного запаху.

Лікування ботулізму. За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов'язкова незалежно від тяжкості хвороби.

Лікування ботулізму в більшості випадків супроводжується введенням ботулінічного антитоксину — препарату, що містить антитіла для нейтралізації токсину. Чим раніше хворому введуть протиотруту, тим менше ризиків для його здоров'я, ускладнень і незворотних наслідків.

    Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

 

 

                                                                 Миргородське районне управління

                                                                 Головного управління Держпродспоживслужби

                                                                 в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь