Ромоданівська громада

Полтавська область, Миргородський район

Шановні жителі територіальних громад Полтавщини!

Дата: 02.08.2022 11:02
Кількість переглядів: 512

Шановні жителі територіальних громад Полтавщини!

Шостий місяць український народ відбиває наступ російського агресора. У важких умовах військовослужбовці ЗС України ведуть збройне протистояння проти однієї з найпотужніших армій світу, держави, яка десятиліттями готувалися до загарблення нашої країни.

Хочу застерегти та попередити Вас про загрозу вибухонебезпечних предметів. На даний час ця загроза є для нас особливо актуальною, адже в країні ведуться активні бойові дії. Військовослужбовці рф для ураження нашого населення використовують БПЛА для скидання вибухонебезпечних предметів. Також, досить часто можна зустріти вибухонебезпечні предмети часів Другої Світової війни.

Наприкінці лютого - початку березня місяця ворожі війська були вторглися на територію Полтавської області, де згодом і були розбиті. Тікаючи, військовослужбовці рф залишили в лісах та полях Полтавщини зброю, броньовану техніку та значну кількість вибухонебезпечних предметів. Відступаючи ворожі війська навмисно мінували територію нашого краю. Регулярно війська країни агресора здійснюють артилерійські та ракетні обстріли міст та сіл нашої держави. Полтавська область не є винятком!

Нагадую Вам, що «Інформування про мінну небезпеку — види діяльності, спрямовані на зниження ризиків, пов’язаних з отриманням тілесних ушкоджень в результаті підриву на мінах / ВЗВ завдяки поліпшенню обізнаності чоловіків, жінок та дітей про мінну небезпеку в залежності від різного ступеню вразливості, ролей та потреб і шляхом пропагування змін у поведінці, включаючи поширення інформації для населення, освіти та навчання, а також завдяки зв’язку з громадами з питань протимінної діяльності».

У разі виявлення вибухонебезпечних та підозрілих предметів, необхідно:

  • негайно припинити усі роботи в районі виявлення вибухонебезпечного предмета (предметів);
  • негайно повідомити про знахідку в органи місцевої влади: селищну раду, поліцію, пожежну службу за телефонами 101, 102. Не підходьте до предмету, не торкайтеся і не пересувайте його, не допускайте до знахідки інших людей;
  • вивести (відвести) на максимальну відстань усіх людей (не менше 100 метрів), які знаходились поблизу, намагаючись рухатись назад по своїх слідах;
  • позначити небезпечне місце добре видимим орієнтиром, де знаходиться цей предмет та огородити його від сторонніх осіб в тому числі дітей; Для огорожі можна використовувати різні підручні матеріали: дошки, жердини, гілки, мотузки, шматки матерії тощо.
  • повідомити про знахідку службу порятунку за номером «101». Повідомлення робити не поспішаючи, чітко, із зазначенням точної адреси (орієнтирів) місця знаходження вибухонебезпечного предмета);
  • В подальшому очікувати на безпечній відстані від місця знаходження вибухонебезпечного предмета на приїзд фахівців Державної служби з надзвичайних ситуацій та Національної поліції Здійснювати заходи щодо недопущення до небезпечної зони інших людей.

    Категорично забороняється:

  • палити та використовувати відкритий вогонь поблизу місця, де знаходиться вибухонебезпечний предмет або предмет схожий на нього;
  • піднімати, витягувати з ґрунту, зрушувати з місця, кидати, ударяти і розбирати будь-які вибухонебезпечні предмети;
  • переносити ці предмети в місця перебування людей.
  • Якщо Ви опинилися поблизу вибуху, стримайте свою цікавість і не намагайтеся наблизитись до епіцентру, щоб подивитись або допомогти рятівникам. Найкраще, що Ви можете зробити — залишити небезпечне місце.

    Пам’ятайте! Розмінуванням, знешкодженням або знищенням вибухонебезпечних предметів займаються тільки підготовлені фахівці-сапери, допущені до цього виду робіт. У будь-якому разі при виявленні вибухонебезпечного предмета або предметів підозрілого характеру лише безумовне виконання заходів безпеки є гарантом того, що не станеться випадку каліцтва чи загибелі.

    Правильно і безпечно знешкодити вибухонебезпечні предмети здатні лише досвідчені фахівці. Ні в якому разі не намагайтеся робити це самі, адже це може призвести до трагічних наслідків.

    Також НАГАДУЄМО про заборонено відвідування лісів на період воєнного стану.

    25 березня цивільним жителям Полтавщини заборонено відвідування лісів на період воєнного стану. Відповідне рішення ухвалила Рада оборони області.

    Відповідно до прийнятого рішення на території Полтавської ооласті на період встановлення правового режиму воєнного стану заборонено відвідування лісів населенням і в’їзд до лісів (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та інших механізмів.

    Таке рішення прийнято задля захисту людей, їх життя та здоров'я, адже ворог, тікаючи, може залишати у лісах вибухонебезпечні предмети та пастки. Також заборона ухвалена з метою запобігання реальній загрозі виникнення пожеж у лісах, у зв'язку з настанням теплої та сухої погоди на території області. Прошу з розумінням поставитися до такого рішення та безумовно його виконувати».

    Заборона стосується усіх, за винятком Збройних Сил України, командуванням видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил України, управління оперативних командувань, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Управління державної охорони України, Міністерства внутрішніх справ України, інших органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, постійних лісокористувачів.

    Звертаємося до керівників органів місцевої влади, ОТГ, старостатів, поліцейських територіальних громад, до керівників та членів ДФТГ, працівників закладів освіти, медичних працівників, поліцейських, працівників Укрпошти та працівників виконавчих комітетів з проханням від себе особисто та командування Збройних Сил України про проведення пояснювальної роботи з місцевим населенням, мешканцями Ваших міст, містечок, сіл про мінну загрозу, загрозу підриву на вибухонебезпечних предметах, які можуть опинитися на Вашій території.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора