Ромоданівська громада

Полтавська область, Миргородський район

«Чистий мозок» — дайджест спростувань медичних міфів від МОЗ спільно з Stopfake №5

Дата: 20.10.2021 09:45
Кількість переглядів: 360

МІФ №1: Деякі напої можуть впливати на результат тестування на Covid-19

Деякі українські видання поширили новину про те, що нібито деякі напої впливають на результат тесту на COVID-19. При цьому медіапосилалися на данідослідження «Як безалкогольними напоями “зламати” швидкий тест на антиген COVID-19?», оприлюднене у Міжнародному журналі інфекційних захворювань.

ФАКТ: Німецькі вчені не стверджували про однозначний вплив різних напоїв на результат тестування на Covid-19, а встановили, що неправильне використання експрес-тестів на ковід може призвести до хибно-позитивних результатів.

Більше інформації тут: ??https://bit.ly/3voKEJM

МІФ №2: Американська авіакомпанія SouthwestAirlines скасувала 2000 рейсів через відмову пілотів вакцинуватися

У соціальних мережах поширюють інформацію про те, що американська авіакомпаніяSouthwestAirlinesначебтоскасувалаблизько 40% своїхрейсів на початку жовтня через те, що 80 пілотів та іншихспівробітниківкомпаніївідмовилисявакцинуватисявід COVID-19.

ФАКТ: Авіакомпанія SouthwestAirlinesскасуваласвоїрейси через погану погоду, проблеми з управліннямповітрянимрухом і військовіманеври у Флориді. Всіцічинникивикликали «ефектдоміно» йзумовилиподальшізбої, які порушили роботу авіаперевізникавпродовжвихідних 9 і 10 жовтня.

Більшеінформації тут: https://bit.ly/2YSR0W7

МІФ №3: Землетрусзнищивцеркву на Криті, де було облаштовано центр вакцинації

Поширюєтьсяінформація про те, що на грецькомуострові Крит землетрусзнищивцеркву, одна людиназагинула. Раніше в ційцеркві було обладнано центр вакцинації. До світлинизруйнованої церкви додаєтьсякоментар, мовляв, це - «явний знак» абощоце – реакція «на молитви людей», яківиступаютьпротивакцинації.

ФАКТ: ??НагрецькомуостровіКритземлетрусдійснознищивцеркву, алецентрвакцинаціїбулооблаштовановіншій, яказалишиласянеушкодженою.

Більше про цейміф тут: https://bit.ly/30D0aqa

МІФ №4: Слово «імунітет» походить відназвидавньоримськихрабів, які прибирали трупи

Дезінформаторипоширюютьінформацію про те, що слово «імунітет» походить від того, як називали у СтародавньомуРимірабів, якихвикористовували для збираннятрупівпід час епідемії.

?? ФАКТ: Латинськийтермін «immunis» не маєнічогоспільногоані з рабами, анізізбираннямтрупів. Він означав у СтародавньомуРимізвільненнявідцивільнихабовійськових повинностей і пов’язаний з юридичнимзначенням слова «імунітет». Медичнийтермін «імунітет» з’явивсяпізніше, з розвиткомімунології як науки.

Більше у спростуванні: https://bit.ly/3BTYmqx

МІФ №5: мРНК-вакцинивід COVID-19 викликаютьмутації у новонароджених

Користувачіпоширюютьповідомлення про те, що у щепленихмРНК-вакцинами від COVID-19 жінокнароджуютьсядіти з різнимимутаціями, і навіть хвостами - як у тварин. У якостідоказу наводиться сюжет турецького телеканалу Beyaz, в якому голова ПартіїдобробутуТуреччиниФатіхЕрбакандемонструєфотографіїдітей, щонародилися з різнимипатологіями.

ФАКТ: мРНКвакцини не маютьнегативноговпливу на дітей, якіперебувають в утробі. Фотографіїдітей з вродженимивадами, якіпоширюються в соцмережах, булизробленіще до пандемії COVID-19. Одна з них оброблена в фоторедакторі, на другий – дитина з рідкіснимгенетичнимзахворюванням, а на третій - сіамськіблизнюки, якінародилися в 2016 році.

Більше у спростуванні: ??https://bit.ly/2Z18q2T

#чистий_мозок

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора