Ромоданівська громада

Полтавська область, Миргородський район

Чи варто робити комп’ютерну томографію при COVID-19?

Дата: 18.10.2021 08:59
Кількість переглядів: 297

Комп’ютернатомографія (КТ) – метод рентгенівськогосканування, за якого пучок рентгенівськогопроменю проходить через тканинилюдськоготіла в різнихнапрямках. Фактично КТ даєзмогувизначити стан будь-якого органу людини. У випадкуіз коронавірусною хворобою COVID-19 йдеться про КТ органівгрудноїклітини.

Цей метод діагностики став щебільшпопулярнимсередукраїнців з початку пандемії. Проте, ефективністьйоговикористання для хворих на COVID-19 є сумнівною. У першу чергу тому, щовідсутністьзмін на КТ не означаєвідсутністьзахворювання.

Коли вартопризначати КТ?

При неможливостізабезпечити ПЛР-діагностику коронавірусної хвороби COVID-19

При наявностітакихсимптомів як дихальнанедостатністьчиіснуваннямсупутніхпатологій

У випадкунегативного ПЛР-тесту у пацієнтівізвираженимиознакамизахворювання при їхважкомузагальномустані

Позитивний тест на коронавірусну хворобу COVID-19 за умовизадовільного стану пацієнта не є підставою для призначення КТ.

У питаннінаправлення на комп’ютернутомографіюлікарімаютьспиратисяна:

Загальний стан пацієнта

Наявністьдихальноїнедостатності

Показниксатурації (насиченостікрові киснем)

Температуру тіла

Якщоіснуєпідозра на інфікування COVID-19, то спочаткулікармаєнаправитипацієнта на тестування. Якщо провести йогонеможливо, а стан хворогопогіршується, тодіпризначають КТ органівгрудноїклітини.

Фаховаспільнота не рекомендуєвикористовувати КТ (??https://bit.ly/3l6ZYXR) як масовий метод для всіх, хтомаєознаки коронавірусної хвороби.

Водночас, спеціалістирадятьпослуговуватись методом ультразвуковоїдіагностикидлявідслідковуваннязахворювання. Йогоперевагавтому, щовін не даєдодаткову дозу опромінення, як у випадкуіз КТ (https://bit.ly/3l7caIj).

Повторення КТ пацієнтамізважким та середнімперебігомзахворюваннярекомендуютьробити на 21-й день з початку захворювання та через півроку. Протекоженвипадокіндивідуальний, тому рішеннямаєухвалюватилікар.

#COVID19

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора