Ромоданівська громада

Полтавська область, Миргородський район

Агрохімікати  для пізньоосінньої обробки саду.

Дата: 10.09.2021 10:04
Кількість переглядів: 501

   


Агрохімікати  для пізньоосінньоїобробкисаду.

 

Поширенийміф про те, що в плодовому саду можназавждиотримуватистабільніврожаї без застосуваннязасобівзахисту саду – часто призводить до загибелінавітьнайкращихсаджанців і дорослихплодових дерев і до великих розчаруваньсадівників. Навітьнайактивнішіприхильникиеко-землеробства – періодичнопроводятьобробки саду, обприскуванняфунгіцидами та інсектицидами.

Чомуважливопроводитиобприскуваннянавесні та восени й купитивідповіднівисокоякісніпрепарати для весняного й осінньогообприскування?

  • Плодові дерева висаджуютьгрупами, недалеко саджанецьвідсаджанця для кращоговзаємногозапилення і врожайності. Беззастосуванняпрепаратів для захисту – такий сад перетворюється в «їдальню» для шкідників. У природі такого не буває. І тому в культурних садах концентруютьсяшкідники та хвороби.
  • Листогризучішкідникизнищуютьлистя, і це недає деревам і кущам повноціннофотосинтезувати. Комахитакі як тля, висмоктують соки рослин, позбавляютьїхелементівживлення. Плодожеркапошкоджуєзав'язі, вони починать масовоопадати, плоди виходятьдрібними, уражаютьсягнилями.
  • Хвороботворнімікроорганізми переносить і вітер, захиститивід них можутьтількисадовіпрепарати. Переносятьхвороби й комахи. Вонипроникають в ранки, якізавдаютьшкідники. Тому зберегти сад здоровимдовгий час без захистувідшкідників – неможливо.

Щоббезпечновикористовуватисадовіпрепарати при весняній та осіннійобробці, дотримуйтесьінструкції, читайте описи препаратів, дотримуйтесь правил безпеки:

  1. Купуйтетількиоригінальніпрепарати. Категорично не можнакупувати й використовуватипрофесійніпрепарати для промисловихсадівваматорськихумовах.
  2. Завждиконсультуйтесь у професійнихконсультантів, вони підкажуть де купитиінсектициди та фунгіциди, як замовити і якіпрепаративикористовувати.

Весняне й осіннєобприскуваннязастосовують в періодпісляопаданнялистя і до розпусканнябруньок, щобзахистити сад відшкідників, личинок і яєць, якізимують в корі, на гілках, в опалому листі, в чешуях бруньок і хвороботворнихмікроорганізмів.

Пізньоосінняобробка – особливості та правила обприскування

Наприкінціосені й навіть на початку зими, коли вжеповністю опало все листя і роботи в саду закінчуються – приходить час пізньоосінньоїобробки. Так званевикорінюючеобприскуванняпроводятьпізньоїосені, але ще при плюсових температурах. Для аматорівцезвучитьтрохиекстремально, але ценайважливішеобприскування в році.

Для чогороблятьпідзьоосіннєобприскування і якіпрепаратизастосовують:

  1. При холоднійосіннійпогоді й туманах, дощі, підвищенійвологості – патогенна мікрофлора активно поширюється, заражаючисадовікущі та дерева.
  2. Шкідникиховаються на зимівлю у тріщинах і підкорою дерев, у верхньомушаріґрунтупристовбурнихкіл.
  3. Найбільшзручно, ефективно і безпечнодля саду саме в цей час – зробитиобприскування.
  4. Навітьякщови невстигаєтеробитиіншіобприскування, то тількивідтакоїосінньоїобробки – сад стане помітноздоровішими.
  5. Осіннєобприскування – попередитьхвороби і стане захистомстовбурів дерев.
  6. Пізньоосіннєобприскуванняпозбавить дерева від таких проблем як: парша, чорнаплямистість, моноліоз, на кісточковихвідкучерявостілистя, іржі.

Важливо: здоровірослининавесніпрокидаютьсяранішезаражених і йдуть в рістшвидше і сильніше за хворих. Викорінюючеобприскуванняроблятьрозчиномзалізного купоросу. Обробкупроводятьтількитоді, коли листяповністюопаде. Для дерев старше 6 років – осіннєобприскуванняроблятьобов'язково. Обробляйтестовбури, скелетнігілки, пристовбурні кола. Восениможнаобприскуватитакожмідним купоросом, розчиномкарбамідуабосечовини.

Восени і навеснісадівникипроводятьсанітарну і формуючуобрізку саду. Щобзберегти сад здоровим – потрібнооброблятивсізрізибільше 5-7 мм. Для цього є спеціальнізасобиобробки – садовіфарби і садовий вар. Самевосенибілятьстовбури дерев спеціальнимрозчином, можнакупитиспеціальнусадовуфарбу для захисту дерев. Якщовисамізмішуєтерозчин, додайте міднийабозалізний купорос.

Використаннязавідомофальсифікованихпестицидів і агрохімікатів є порушеннямзаконодавства про пестициди і агрохімікатитягне за собою цивільну, дисциплінарну, адміністративнуабокримінальнувідповідальністьзгідно з чиннимзаконодавством.

 

Усіпестициди, щореалізовуються в Українізгідно з чиннимзаконодавством, проходятьобов’язковудержавнуреєстрацію, в ходіякоїїхперевіряють на відповідністьзагальноприйнятимсанітарно-гігієнічним нормам і встановленимрівнямекологічноїбезпеки та включені до «Перелікупестицидів і агрохімікатів».

Пам’ятайте: фальсифіковані  пестицидишкідливі для Вашогоздоров’я, небезпечні для довкілля, токсичні для врожаїв!!!

 

 

Державний фітосанітарний інспектор

Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області                                                   С. Надтока

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора