Ромоданівська громада

Полтавська область, Миргородський район

Як підтримати дитину, коли вона йде до дитячого садка чи школи

Дата: 27.08.2021 09:00
Кількість переглядів: 807

Поради, як провести дитину черезперіод переходу від перебування вдома до відвідування дитячого садка чи навчання у школі

Пандемія COVID-19 і пов'язані з нею локдауни, закриттяшкіл та дитячих садочків і віддалена робота змінили життя багатьох людей. Багатьом родинам через цедовелосяпроводити весь час удома і разом переживати цю стресову ситуацію невизначеності. Багато дітей звикли, що батьки чи опікуни поруч у будь-який час доби. Маленькі діти вже й не пам'ятають, що колись було інакше. 

Хоча ситуація може бути дуже різною залежно від країни й регіону, якщо ваша родина готується до зміни щоденного розпорядку після завершення канікул та відкриття дитячих садків, шкіл та офісів, можете скористатися нашими підказками, щоб допомогти дитині пристосуватися до нових умов.

Що таке тривога розлуки?

Тривогарозлукиможепроявлятись у вигляді плачу чибільшоїприв'язаності, коли випокидаєтедитину (навіть на короткий час) чи коли дитинастикається з новимиситуаціями. Найчастішецеявищеспостерігається в дітейвід 6 місяців до 3 років. Ценормальначастинадорослішаннядитини. Стрес і невизначеність через пандемію COVID-19 зумовлюютьтакуповедінку і серед старших дітей. 

Дітизазвичайпочинаютьпроявлятитривогурозлуки, якраз коли їхприводять у дитячий садок чи школу. Через подіїминулого року старшим дітямможе бути щескладнішевпоратися з тим, щоїхзалишають у школі, а щеїмможе бути страшно захворіти на COVID-19.

Як допомогтидитиніпочуватисябезпечно, повертаючись до колишньоїрутини?

Щобдопомогтидитинівпершеабозновузвикнути до школичидитячогосадочка, покивиповертаєтеся до роботи, вам знадобиться час і планування. Щоброзлукабула не такою важкою для вашоїдитини, спробуйтедеякі з цихпорад:

Слухайтедитину

Серйозносприймайтеїїпобоювання й обговорітьїїпереживання. Змолодшимидітьмиможнарозіграти сценку про те, як пройдеповернення до навчання, абоїхможнапопроситинамалювати про цекомікс, зокрема й про той етап, коли їхзабиратимутьдодому.

Допоможітьдітямпідготуватися

Вивчітьнові правила навчання в школі та проговорітьїх з дитиною. Запитайте у дитини, що вона думає про повернення до школи, і обов’язковоповідомтевчителя, якщодитина про щосьсерйознопереживає.

Залишайтесяспокійними

Пам'ятайте, щодітикопіюютьповедінкудорослих. Щобдитинапочуваласярозслаблено і в безпеці, важливоподавати приклад спокійноїповедінки. 

Продумайте план прощання

Щобпрощаннябуломеншскладним для дітейстаршоговіку, спробуйтетакіпоради:

Прощайтеся на позитивнійноті.

Повідомте, що будете йти.

Формулюйтепояснення, щови будете йти, коротко йчітко.

Нагадайте дитині, щоповернетеся по неї.

Не вагайтесь, коли йдете.

Не повертайтесяранішезапланованого часу.

Дотримуйтесь того самого розпорядкущоразу, коли залишаєтедитинувшколічисадочку.

Дитинабоїтьсяйтичиповертатися до школи. Як я можудопомогтиїйзаспокоїтися?

Деякідітиможутьпереживатичи нехотітиповертатися до школи, особливо якщо вони вжемісяцяминавчаютьсявдома. Будьте з ними чесними — наприклад, проговоріть, якихзмінвартоочікувати в школі. Обговорітьтакож заходи безпеки, організовані для учнів.

Дайте дитинізрозуміти, що вона можезвикатипоступово. Необов'язковокидатися у вир подій і робити все відразу. Щобзвикнутизновуспокійногратися з друзями, можезнадобитися час, і цецілком природно.

Як меніперевірити, як справи у дитини, без нав'язливості?

Будьте ініціативними, але спокійними. Діти часто приймаютьемоційнісигналивідважливихдорослих у своємужитті, тожважливо, щобвидослухалися до дитини, говорили лагідно й булиготовіїїзаспокоїти. Будьте готові, щоемоціїдитиниможутьзмінюватися, і дайте їйзрозуміти, щоце абсолютно природно.

А щодо того, як дізнатися, як справи вдитини, цедужезалежитьвід характеру вашоїдитини. Якщо вона схильнаприховуватиемоції, можливо, вартозапитати «Як справи?» Але дитинаможе бути й доситьвідкритою та сама ділитися з вами почуттями. Ніхто не знає вашу дитинукраще за вас, тожнайважливіше — проводититакірозмовизіспівчуттям і розумінням.

 


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора