Ромоданівська громада

Полтавська область, Миргородський район

І знову про НАССР!

Дата: 09.08.2021 14:01
Кількість переглядів: 472

        Законом України №771 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» для операторів потужностей з обігу харчових продуктів передбачено обовязковість розроблення, введення в дію та застосування постійних процедур, які засновані на принципах аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках ( НАССР). Головна концепція цієї системи – забезпечення безпечності продукції на всьому шляху харчового ланцюга « від поля до столу».

       Основними  критеріями  необхідності НАССР в Україні є:

  • вимоги міжнародного та українського ринку харчових продуктів
  • вимоги законодавства
  • зростання вимог споживачів
  • оптимізація технологічних та допоміжних процесів, стабільно безпечний, якісний продукт і економічний ефект
  • гнучкий підхід до малих виробників

          

          З 20 вересня 2019 року вступили  в силу вимоги дотримання  НАССР для останньої категорії операторів ринку – так званих малих потужностей. Згідно Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» № 771 , малі потужності  - це ті , які постачають харчові продукти кінцевому споживачу, мають не більше ніж 10 осіб робочого персоналу, займають  площу  не більше ніж 400 кв м або потужності, які не постачають харчові продукти кінцевому споживачу та мають не більше ніж 5 осіб робочого персоналу. До них відносяться: кафе, ресторани, кондитерські, кіоски ( шаурма), кухні і харчоблоки, які готують їжу для  їдалень шкіл та дитсадочків.

         При перевірках державним інспекторам Держпродспоживслужби задається ряд питань : чим же система НАССР відрізняється від діючої системи контролю безпечності харчових продуктів ? Це перш за все впровадження на підприємство задокументованих процедур, за допомогою яких створюються умови для безпечного приготування якісних харчових продуктів. Важлива умова НАССР, що підприємці повинні чітко документувати опис того, як на їх підприємстві дотримуються процедури по  кожній з програм ( регулюючих визначену сферу). Опис розробляється з врахуванням індивідуальних особливостей кожного конкретного підприємства.

        Дуже важливо, щоб алгоритм дотримання процедур повинен знати персонал, що виконує відповідні функціональні обов»язки. Суть процедури НАССР не заключається в отриманні паперового сертифікату, який повісиш на стіну, а в тому , чи буде підприємство дотримуватись задокументованих процедур.

      Наприкінці 2017 року було прийнято Закон від 21.12.17 р. № 2264-VIII «Про безпечність та гігієну кормів», який набрав чинності з 19.01.20 р. За цим законом вимоги до впровадження системи НАССР поширюються також на операторів ринку кормів, які здійснюють виробництво, обіг і використання кормів. Але за умови малої потужності підприємства, нечутливої продукції ( стосується виробництва та обігу кормів) чи простих технологічних процесів не обов’язково запроваджувати всі процедури/ документи, якщо це не несе загрозу безпечності продукції. Для таких підприємств згідно наказу № 784 від 24.04.2020 року затверджено правила застосування  спрощеного підходу до розроблення, запровадження та використання системи НАССР.

        Спрощений підхід застосовується за умови що він забезпечує однаковий рівень захисту здоров’я споживачів, що і повноцінний НАССР. Спрощений підхід застосовується у разі:

  • якщо визначено відсутність критичних контрольних точок,
  • якщо дотримання загальних гігієнічних вимог щодо поводження з харчовими продуктами є достатнім
  •  якщо це потужності, які не обробляють харчові продукти:  заклади роздрібної торгівлі, у тому числі на палатки, кіоски, прилавки - рухомі транспортні засоби для торгівлі - заклади громадського харчування, які здійснюють торгівлю виключно напоями.

      Запровадження системи НАССР на сільгосппідприємстві допоможе:

 

  • планувати і записувати подальшу роботу;
  • робити заплановане, аби підтримати безпечність харчової продукції;
  • перевіряти, що ви робите дійсно те, що планували, та фіксувати це;
  • діяти, аби вирішити проблеми з безпечністю харчової продукції, а також зафіксувати процес вирішення проблеми та час.

 

             Чи потрібен сертифікат НАССР ? За законом ( ч.7 ст.21 Закону України № 771) повинна бути реєстрація потужностей, а не самої системи НАССР. Сертифікат поки що не обовязковий. Але з моменту реєстрації потужностей мається на увазі, що після 20 вересня у вас уже має бути впроваджено систему НАССР. А це означає, що ваш заклад уже можуть внести до плану перевірок та, якщо буде достатньо підстав, можуть перевірити його. Тому для впровадження системи варто залучати тільки акредитовані компанії, які можуть видати підтверджувальний сертифікат за стандартом ISO 22000:2007. Це істотно допоможе в разі будь-яких перевірок Держпродспоживслужби. Розробити систему НАССР на підприємстві може і спеціально навчений спеціаліст безкоштовно,

        Запровадження системи НАССР – робота не одного дня, а досить тривалий процес. Тому радимо підійти до цього відповідально та докласти зусиль, аби належним чином усе зробити, зокрема, через те, що за її відсутність підприємствам  загрожує чималий штраф. За невиконання обов’язку стосовно впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи НАССР, на оператора ринку накладатиметься штраф у розмірі (ст. 65 Закону № 2042):

  • на юридичних осіб – 30 мінімальних заробітних плат ;

      -     на фізосіб-підприємців – 15 мінімальних заробітних плат .

                                                                                             

Миргородське  управління  Головного

Управління   Держпродспоживслужби     в

Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора