Ромоданівська громада

Полтавська область, Миргородський район

Контрафактні фальсифіковані пестициди та агрохімікати

Дата: 13.04.2021 08:35
Кількість переглядів: 1081

Фото без опису

Контрафактні фальсифіковані пестициди та агрохімікати.

Сучасне землеробство для отримання високих та якісних врожаїв потребує не лише необхідних ґрунтообробних машин, якісного насіння, мінеральних добрив, палива, але і застосування високоякісних та ефективних засобів захисту рослин – пестицидів. 

    Пестициди – це хімічні речовини, які покликані зберігати рослини, захищаючи їх від шкідливих організмів. Застосування пестицидів допомагає контролювати бур’яни, шкідників та хвороби, захищати та обробляти продовольчі культури на етапі росту, а також забезпечувати високу якість та лежкість (здатність до тривалого зберігання) свіжих фруктів та овочів.

  Пестицидивітчизняного, а такожіноземноговиробництва, щозавозяться для використання на територіюУкраїниповинніматиофіційнудержавнуреєстрацію  та відповідати таким вимогам:

 високабіологічнаефективністьщодоцільовогопризначення;

безпечність для здоров'ялюдини та навколишньогоприродногосередовища за умовидотриманнярегламентівїхзастосування;

відповідністьдержавним стандартам, санітарним нормам та іншимнормативним документам.

  За данимиміжнароднихорганізацій, часткафальсифікату становить не менше 20%, а в сегментімалоїрозфасовки - до 70%. При цьомудостовірні  статистичніданіщодокількостіпідробок ЗЗР на ринку відсутні.

Питанняфальсифікованих ЗЗР стоїтьдужегостро, аджевонобезпосередньопов’язане з процесомвиробництва сгпродукції та продуктівхарчування.

       Фальсифікованіпестицидистановлятьособливунебезпеку, оскількиінформація про їхнюнебезпекувідсутняабообмежена,дія - непередбачувана, а завдана шкода - істотна та тривала. Згідно Закону України «Про пестициди та агрохімікати» фальсифікованіпестициди і агрохімікати - продукція , яка не відповідаєвстановленимвимогам, щовисуваються  до пестицидів та агрохімікатів, у тому числівимогамщодомаркування та пакування, розміщенняінформації про товар на йогоупаковцітощо, таабопродукція, на упаковціякоїзареєстрований знак для товарів та послугвикористано з порушенням прав власника.

  •  

Зкожним роком зростаєнепоправна шкода, завданафальсифікованимизасобамизахистурослинаграріям, якізастосовуютьконтрафактнупродукцію. Цієїшкодитакожзазнаютьвсіспоживачікінцевоїсільськогосподарськоїпродукції, котрістаютьзаручниками і потенційними жертвами небезпечнихпестицидів.

Виробництвофальсифікатувийшло на доситьпрофесійнийрівень. Цевже не поодиноківипадкипідпільноговиробництва, а відпрацьована системаНа відмінувідзареєстрованихпрепаратів, які перед тим, як потрапити на ринок, проходятьвсіетапиреєстраційнихвипробувань та досліджень, то нелегальні – залишаються поза межами перевірок на відповідністьнормативним документам і тому непридатні до використання. Підробкистановлятьвеликузагрозу для фермерів, пошкоджуючипосіви та підриваючиїхнюрепутацію, а такожнаражаючи людей на небезпекупід час внесення.

 

Виробникифальсифікатівдужешвидковдосконалюютьсвоєвиробництвослідом за компаніями – оригінаторами. Вони почали використовуватидіючіречовини, аналогічніоригінальним, тару, копіюватизахисніелементи – голограмитощо.  Найстрашніше у фальсифікатах – невідомі, невивченідомішки, якіможуть бути дужетоксичними і матитривалупіслядію, тобтопригнічувати культуру, яка буде висіватись в наступномусезоні.

Наслідки застосування фальсифікованих  пестицидів:

 -  частковаабоповнавтратаврожаю;

     - накопиченнязалишківнебезпечнихречовин у харчових продуктах, щозагрожуєздоров’юспоживачів;

-  погіршенняродючостіґрунтів;

-  шкода здоров’ю фермера під час внесення препарату;

-  зіпсованарепутація фермера як постачальникаякісної та безпечноїпродукції;

-  суттєвіматеріальнізбитки;

-  вродженікаліцтва;

- відсутністьефектубажаноїдіївідпідробленихгербіцидів, інсектицидів та фунгіцидів;

-  забрудненнянавколишньогосередовища, поверхневих та ґрунтових вод

Щобуникнутипридбанняфальсифікованого препарату необхідно:

 

-купуватипестициди  лише в спеціалізованих магазинах  по продажу засобівзахистурослин та насіння, в офіційнихдистриб’юторіввідомихфірм -виробників, котрі добре себе зарекомендували на ринку пестицидів;

 - знати, щороздрібнізасобизахистурослин не розфасовуються в медичну тару;

 - під час купівліпрепаратіввимагати у продавцясертифікатякості та товарний  (касовий) чек;

-особливуувагу на наявністьзахиснихелементів на упаковці:  голограма, захисніплівки, номер партії, спеціальніпозначки на кришцітощо. Оригінальнуголограмунеможливозняти з упаковки неушкодженою;

-знати, щоінформація на етикетцімає бути надрукованаукраїнськоюмовою, іззазначеннямназвипостачальника та йогоадреси в Україні, діючоїречовини, назви препарату, номера партії,  ваги абооб’єму, дативиготовлення та термінупридатності, найменуванняфірми-виробника і йогоадреси, регламенту застосування;

- дата виробництватари (каністри), щозазначена на дні упаковки, не може бути пізнішою за дату виробництвавмістуканістри (тобтосамоїречовини).

 

Використаннязавідомофальсифікованихпестицидів і агрохімікатів є порушеннямзаконодавства про пестициди і агрохімікатитягне за собою цивільну, дисциплінарну, адміністративнуабокримінальнувідповідальністьзгідно з чиннимзаконодавством.

Пам’ятайте: підробленіпестициди й агрохімікатишкідливі для вашогоздоров’я, небезпечні для довкілля, токсичні для продукції! 

 

 

Державний фітосанітарний інспектор                                                                        

Управління фітосанітарної безпеки

Головного управління Держпродспоживслужби

В Полтавській області                                                                                                       С.Надтока


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора