«Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь на Великодні св҆ята»
Незабаром велике свято Воскресіння Господнього – Великдень. Готуючись до великодніх свят, ми часто заздалегідь купуємо продукти для святкового столу, який складається з великої кількість різноманітних страв.
І щоб зустріти свято без погіршення здоров’я, Миргородське районне управління Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області нагадує, як убезпечити себе від інфекційних захворювань та мінімізувати ризик виникнення гострих кишкових інфекцій. Для цього необхідно дотримуватись основних правил профілактики та наступних рекомендацій:
-
Не купуйте продукти харчування в місцях несанкціонованої торгівлі (стихійних ринках або «з рук» у приватних осіб), закупівлю харчових продуктів для виготовлення страв здійснювати лише в закладах торгівлі та на ринках.
-
При купівлі фасованого харчового продукту звертайте увагу на цілісність упаковки, маркування, умови його зберігання та реалізації, а також обов’язково, на термін придатності харчового продукту.
-
Дотримуйтесь правил зберігання харчових продуктів. Неодмінно помістіть в холодильник м’ясо та м’ясні страви, рибу і морепродукти, молочні продукти, салати, кремові кондитерські вироби. Дотримуйтесь правил окремого зберігання та обробки сирих та готових продуктів, а також м’яса та овочів.
-
Чітко дотримуватися технології приготування їжі та використовувати лише доброякісні продукти.
-
Готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше 2 годин (особливо салати) при температурі +2° C-+6 °C.
-
Для приготування їжі використовуйте лише питну воду гарантованої якості.
-
Під час приготування м’ясо та рибу необхідно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби з фаршу.
-
Курячі яйця перед використанням слід обов’язково мити; молоко перед споживанням слід обов’язково кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці.
-
Свіжі овочі та фрукти перед вживанням ретельно промийте проточною водою.
-
Не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні,без холоду.
-
Завжди ретельно мийте руки з милом перед початком приготування та вживання їжі, а також після відвідування вбиральні та при переході від одного технологічного процесу до іншого.
-
Якщо ви відчуваєте себе нездоровим, маєте підвищену температуру, розлад шлунку, нудоту, болі в животі – ні в якому разі не займайтеся приготуванням їжі для родини та гостей. Якщо Ви тримали піст їжте невеликими порціями,на переїдайте.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (біль у животі, блювання, пронос, підвищення температури тіла, слабкість) одразу звертайтесь за медичною допомогою до лікувальних закладів! Не займайтесь самолікуванням!
Бережіть своє здоров’я!
Бажаємо усім миру, здоров’я та спокою!