Ромоданівська громада

Полтавська область, Миргородський район

Коротко щодо споживання зелені , ранніх овочів та температурних режимів зберігання продуктів харчування.

Дата: 24.04.2024 22:11
Кількість переглядів: 114

Фото без опису

                                                                                                                                                     Нарешті весна! Ринки, супермаркети, магазини заповненні першою весняною зеленню та ранніми овочами. Багато хто з нас купує ранні «вітаміни», незважаючи на дорожнечу і розуміння того, що ці красиві, як з картинки, тепличні помідори, огірки, капуста та інша зелень можуть бути шкідливими і, навіть, небезпечними для здоров’я. Саме зі свіжими овочами в наш організм потрапляє від 40 до 80% добової дози нітратів, які чудово всмоктуються шлунково-кишковим трактом, а потрапляючи дуже швидко в кров, миттєво розносяться по всьому організму.

Все ж таки перед ранніми овочами важко встояти, тому, вирушаючи за ними, пам’ятайте декілька правил:

надійніше купувати ранні овочі в магазинах. Там продукцію приймають від виробників, що мають відповідні документи, де зазначено, що продукт безпечний і норми нітратів в овочах не перевищують допустимі. На агропродовольчих ринках контроль якості забезпечують лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи , видаючи висновки з результатами досліджень, маєте повне право затребувати їх у продавця.

   Корисні поради:

- чим більший плід, тим більше в ньому хімії — відмовтеся від такого;

- вся зелень (кріп, шпинат, петрушка) і огірки повинні бути темно-зеленого кольору;

огірки повинні бути твердими і мати тонку шкірку;

- вибирайте легку і не дуже тверду молоду капусту з яскраво-зеленим блискучим листям і вологим, свіжим обрізом;

- плоди редису повинні бути не дуже великими, твердими і рівномірно забарвленими без темних і жовтих плям.

Повністю очистити ранні овочі від нітратів неможливо, але зменшити їх кількість цілком реально.

Для цього потрібно:

• перед вживанням і приготуванням ретельно мити овочі, видаляти позеленілі частини (картопля, морква);

• після замочити овочі на 15-20 хвилин у холодній воді, злити воду. Замочити ще раз.

• Не зберігайте овочі довго, навіть у холодильнику — при зміні температури і довгому зберіганні нітрати швидко перетворюються на нітрити.

• Готуйте на один раз і в жодному разі не зберігайте розрізані овочі і салати в холодильнику.

   ПАМ’ЯТАЙТЕ!!!! Малюкам до року, дітям дошкільного та молодшого шкільного віку ранні овочі суворо протипоказані, оскільки їхня травна система ще не навчилася боротися зі шкідливими речовинами, і той продукт,

на який у дорослого організму не буде реакції, у дитини може викликати отруєння. 

 

   Миргородське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області наголошує, що з підвищенням температури навколишнього середовища зростає захворюваність на гострі кишкові інфекції уточненої та невстановленої етіології.

Відбувається це, в тому числі, внаслідок порушення температурних режимів під час зберігання та реалізації продуктів харчування - в деяких торгових точках та особливо - в місцях стихійної торгівлі, де температурні режими не дотримуються взагалі.

Швидкопсувні продукти тваринного і рослинного походження містять у своєму складі багато вологи, що створює сприятливі умови для життєдіяльності мікроорганізмів і активації ферментів, які призводять до швидкого псування продуктів.

До швидкопсувних продуктів належать: м'ясо, м'ясопродукти, риба, рибопродукти, птиця, ікра, сири, яйця, харчові жири, фрукти, ягоди, зелень та ін.

Звертаємо увагу суб'єктів господарювання та споживачів, що всі продукти повинні зберігатися за нормами температурного режиму, вологості та освітлення.

Так, крупнокускові напівфабрикати з м’яса зберігаються 48 год. при температурі 2-6°С, порціонні без панірування напівфабрикати — 36 год.; порціонні паніровані напівфабрикати — 24 год.; напівфабрикати м’ясні січені- 12 год.; риба всіх найменувань — 48 год. при температурі 0-2°С; риба заморожена — 24 год. при тій же температурі; молочнокисла продукція зберігається не більше 36 год. при температурі 2-6°С. Консервована продукція (консерви з м’яса тварин, птиці, субпродуктів, м’ясних продуктів, з бобових продуктів, м’ясорослинних продуктів) зберігають в сухому приміщенні при температурі від 0°С до 8°С і вологості 75%.

Для кожної категорії товарів свої вимоги, але завжди необхідно дотримуватися вимог, які зазначені на упаковці або етикетці виробника.

Шановні споживачі!

Будьте уважними – купуйте харчові продукти тільки в спеціально відведених для цього місцях, звертайте увагу на умови зберігання та уважно читайте інформацію на етикетці.

У жодному разі не купуйте продукти харчування в місцях несанкціонованої торгівлі (стихійних ринках). Така продукція не проходить необхідних досліджень для контролю її безпечності та може бути небезпечною для  здоров’я.

Бережіть своє здоров’я і здоров’я своїх близьких!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь