Ромоданівська громада

Полтавська область, Миргородський район

Як не попасти на шахраїв в Інтернеті, які пропонують водійське посвідчення

Дата: 19.02.2024 11:16
Кількість переглядів: 60

Фото без опису

 

Все частіше на дорогах у водіїв патрульні поліцейські виявляють підроблені посвідчення водія. Подібні випадки стаються і в сервісних центрах МВС, коли водії намагаються обміняти чи відновити водійське. В результаті перевірки виявляється, що ці документи відсутні в реєстрах. Іноді люди самі зізнаються, що придбали посвідчення в Інтернеті. Про це розповів начальник Головного сервісного центру МВС Микола Рудик в прямому ефірі телеканалу «Суспільне.Спротив».

«Тому ми почали активно моніторити Facebook, Telegram та інші соцмережі. Посилання на ці оголошення направляємо до Кіберполіції, яка відпрацьовує отримані дані. Головний сервісний центр МВС направив понад 250 посилань з фішинговими сайтами. У них зловмисники пропонували підроблені посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію авто», – розповів Микола Рудик.

За даними Національної поліції, станом на 31 грудня 2023 року було виявлено 50 осіб, які можуть бути причетні до виготовлення підроблених документів.

Шахраї навіть почали використовувати фото співробітників та посадових осіб сервісних центрів МВС, аби видати свою діяльність за їхню.  

Крім того, Микола Рудик поділився рекомендаціями, як відрізнити оригінальні документи від фальшивих: «Підроблені документи зовні дуже подібні до оригіналу, тому покупці не бачать, що це підробка. У разі втрати чи викрадення вони звертаються до сервісного центру МВС і дізнаються, що їх ошукали. Перевірити легітимність документа можна онлайн на сайті сервісного центру МВС».

Нагадуємо, що за виготовлення та використання підроблених документів в Україні передбачена кримінальна відповідальність та покарання у вигляді штрафу, або обмеження чи позбавлення волі. 

Тому закликаємо усіх громадян, не користуватись послугами шахраїв та не купувати фальшиві документи. Не довіряйте сумнівним джерелам, фейковим Facebook-сторінкам з фото та логотипами сервісних центрів МВС. Державний сервіс завжди має домен «gov.ua» або синю галочку – знак верифікації аккаунта, який підтверджує, що сторінка є офіційною.

Єдиний законний спосіб отримати посвідчення водія – скласти теоретичний іспит в сервісному центрі МВС після самопідготовки чи навчання в автошколі. Після цього необхідно пройти практичну підготовку в акредитованому навчальному закладі та успішно скласти практичний іспит в сервісному центрі МВС.

Консультацію щодо послуг сервісних центрів МВС можна отримати за телефоном (044) 290-19-88 або на сторінках Головного сервісного центру МВС в Фейсбук та Інстаграм. Відповіді на найпоширеніші питання та корисну інформацію черпайте на сайті.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора