Ромоданівська громада

Полтавська область, Миргородський район

«Що таке ботулізм, як розпізнати та запобігти».

Дата: 28.09.2023 21:57
Кількість переглядів: 200

Ботулізм: причини, симптоми та профілактика - ITMED

Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму з року в рік залишається актуальною.
 Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин; мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти, його не можна визначити за кольором або смаком.

Причини ботулізму:
 Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше овочі. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню), якщо при приготуванні порушенні санітарні правила приготування чи зберігання, через недостатню стерилізацію консервів; ковбасами внаслідок неправильного зберігання; рибою в’яленою, солоною в результаті порушень правил улову, оброблення та зберігання.
 Симптоми ботулізму:
 • порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
 • сильно виражена сухість у роті;
 • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
 • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення;
 • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
 • ураження м’язів шиї та кінцівок.
 Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі, можуть виникнути раніше (уже через 2 год) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
 З метою попередження захворювань на ботулізм, не рекомендується виготовляти в домашніх умовах та купувати у приватних осіб:
 • солону, в’ялену та копчену рибу (особливо, якщо не випотрошена  внутрішня частина риби);
 • у місцях стихійної торгівлі м’ясні, грибні, овочеві консерви, копчені м’ясопродукти, що  приготовлені в домашніх умовах;
 • не купувати та не вживати консерви у «бомбажних» банках і з наявністю плісняви.

Будьте обережні!

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора