Ромоданівська громада

Полтавська область, Миргородський район

 Щодо обігу риби й рибопродуктів на ринках та в торговельній мережі Миргородського району.

Дата: 31.08.2023 15:25
Кількість переглядів: 303

Риба та морепродукти на оптовому ринку "Шувар" у місті ЛьвівРиба і морепродукти – є важливою складовою повноцінного раціону харчування та незамінним продуктом харчування. У їхньому складі – незамінні амінокислоти, білки, жири, вуглеводи, вітаміни (В1, В2, В6, В12, РР, Н, С, А і D), ферменти та мінеральні речовини необхідні для розвитку і життєдіяльності організму людини, сприяють покращенню здоров’я та продовжують тривалість життя .

Найбільш цінними у рибі є жирні кислоти Омега-3, що попереджують ризик появи тромбів в судинах, покращують кровообіг в капілярах, знижують рівень шкідливого холестерину в крові, мінімізують ризик розвитку атеросклерозу.

З метою дотримання законодавства в сфері безпечності харчових продуктів попередження харчових отруєнь та ускладнень санітарно-епідемічного благополуччя населення рекомендуємо:

 

ОПЕРАТОРАМ РИНКУ, ЯКІ ЗАЙМАЮТЬСЯ РЕАЛІЗАЦІЄЮ РИБИ ТА РИБОПРОДУКТІВ:

дотримуватися вимог чинного законодавства щодо реалізації риби;

мати наявні:

державну реєстрацію потужностей суб’єктів господарювання, що вирощують рибу та інші водні живі ресурси, з метою подальшого їх обігу та транспорту для перевезення риби і рибопродуктів;

ветеринарне свідоцтво Ф-1, яке засвідчує якість та безпеку живої риби, інших водних живих ресурсів, вирощених у ставках, інших водних об'єктах (видається 1 раз на рік на всю партію вирощеної живої риби або інших водних живих ресурсів (кількість вирощених в окремому ставку, іншому водному об'єкті (його ділянці), незалежно від об'єму води в них та їх площі);

супровідні ветеринарні документи  на кожну партію риби живої;

сертифікати відповідності на готову рибну продукцію промислового виробництва (декларації виробника, експертні висновки акредитованих лабораторій), товарно-транспортні накладні заповнені належним чином;

під час продажу - повний комплект санітарного одягу та медичну книжку встановленого зразка з відміткою про проходження медичного огляду (1 раз на рік);

для транспортування риби  живої  - спеціальний транспорт із  закритим  кузовом,  внутрішня  поверхня якого покрита антикорозійним  матеріалом/спеціально обладнані цистерни, контейнери і бочки;

здійснювати транспортування риби живої для реалізації у торговельні мережі згідно з вимогами ДСТУ 2284-93 «Риба жива. Загальні технічні умови»;

забезпечити умови, терміни зберігання та реалізації риби і рибопродуктів: при температурі води +11 °C ... +15 °C весняно-літній період - 24 години,   осінньо-зимовий період - 48 годин:

РИБА ГАРЯЧОГО  КОПЧЕННЯ – температура зберігання від -2 до +2°С, ХОЛОДНОГО КОПЧЕННЯ – 0-5°C, термін зберігання до 10 діб (зберігання копченої риби типу скумбрії або ставриди обмежується 72 годинами);

СОЛЕНА РИБА температура зберігання від 0°С до +3°С, терміни зберігання і придатності солоної риби залежать від сорту і умови збереження;

МАЛОСОЛЬНА РИБА зберігається 3 дні, а якщо це сьомга в вакуумній упаковці – до місяця;

ЖИРНА СКУМБРІЯ – до 10 діб;

ОСЕЛЕДЕЦЬ СЕРЕДНЬОГО ПРОСОЛЕННЯ – до 3 тижнів;

МАРИНОВАНІ МОРЕПРОДУКТИ – до двох тижнів;

В’ЯЛЕНА РИБА – температура зберігання без упаковки від 0 до +8 °С, а в плівкових пакетах  від -18 до 0 °С;

СУШЕНА РИБА – температура зберігання -5 +5 °C, в упаковці можна зберігати близько 1 року при  певних умовах (низька температура; хороша вентиляція; відсутність впливу прямих сонячних променів і світла; вологість не більше 70-80%).

Забороняється продаж  риби і рибних продуктів на ринках  та в торгівельній мережі:

  • які не мають належного товарного вигляду;
  • з ознаками паразитологічних захворювань,  з  каламутним  слизом,  кислуватим запахом, тьмяною лускою, м'якою консистенцією м'яса, каламутними запалими очима;
  • при недотриманні температурних режимів реалізації;
  • при відсутності на кожну партію риби свіжої та промислового виробництва товарно-транспортних накладних, сертифікатів відповідності, які засвідчують якість та безпеку;
  • експертного висновку лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи ринку.

                    ПОКУПЦЯМ :

не купувати будь-яку рибу та рибопродукти  у невстановлених місцях, рибні консерви домашнього виготовлення;

терміни  зберігання   і   реалізації  живої  риби  при температурі води в акваріумі +11 °C ... +15 °C весняно-літній період - 24 години,   осінньо-зимовий період - 48 годин.

звертати увагу на стан живої риби,  температуру та терміни реалізації;

цікавитися експертними висновками на дані партії живої риби, товарно-транспортними накладними на рибопродукти: солену, копчену, в’ялену, сушену рибу, рибні консерви, пресерви;

при виникненні будь-якої підозри – звертатися в лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринках та до відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Миргородського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області.

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь