Ромоданівська громада

Полтавська область, Миргородський район

Підсумки роботи Миргородського  міського сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області за І півріччя 2023 рік.

Дата: 25.07.2023 13:16
Кількість переглядів: 229

Підсумки роботи Миргородського  міського сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області за І півріччя 2023 рік.

 Пробація у світі існує вже більше 200 років, але для України це відносно нова система, адже Закон «Про пробацію» був ухвалений у 2015 році.

Пройшовши шлях у 8 років, можна впевнено сказати, що пробація  в Україні розвивається з урахуванням європейських стандартів, сучасних інструментів роботи з правопорушниками та кращих міжнародних практик застосування альтернативних санкцій (альтернативних ув’язненню видів покарань).

Нагляд за правопорушником є невід’ємним елементом пробації як у світі, так і в Україні. Однак нагляд є не лише контрольною функцією, а й засобом консультування суб’єктів пробації, надання їм допомоги та мотивації.

Клієнтами пробації є обвинувачені, стосовно яких органом пробації готується досудова доповідь; особи, засуджені до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадських робіт, виправних робіт; особи, яким покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк замінено покаранням у виді громадських робіт або виправних робіт; особи, звільнені від відбування покарання з випробуванням; особи, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, стосовно яких вживаються заходи з їх підготовки до звільнення.

У жодній країні світу ніхто не може гарантувати, що соціально-виховна робота з правопорушниками забезпечить 100% утримання суб’єктів пробації від вчинення нового правопорушення. Не існує жодного інструменту, який би гарантував такий вплив на правопорушника, проте є різні способи впливу на особу, що доводять високу ефективність.

Пробація – найпотужніший блок в кримінально-виконавчій системі. Кількість клієнтів пробації за чисельністю значно перевищує кількість осіб, які відбувають покарання у місцях обмеження або позбавлення волі. 

Працівники пробації консультують та здійснюють іншу діяльність, передбачену законодавством, але їх по всій Україні трохи за 2,5 тисячі, а осіб, що перебувають на обліку органів пробації щороку – близько 60 тисяч.

За І півріччя 2023 рік по обліках Миргородського міського сектору  філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області пройшло 226 осіб ( за І півріччя 2022 року184) засуджених до покарань не пов’язаних з позбавленням волі та притягнутих до адміністративної відповідальності,  з яких : 

  • засуджених до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатись певною діяльністю – 9 осіб;

  • засуджених до покарання у виді громадських робіт – 4 особи;

  • засуджених до покарання у виді виправних робіт – 4 особи; 

  • звільнених від відбування покарання з випробуванням та звільнених від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до 3-х років – 173 особи;

  • засуджених до штрафу – 20 осіб;

  • притягнутих  до адміністративної відповідальності у виді громадських робіт – 4 особи;

  • притягнутих до адміністративної відповідальності у виді суспільно корисних робіт – 12 осіб;

5 осіб засуджених до покарання у виді громадських робіт, які пройшли по обліках підрозділу пробації відпрацювали 100  годин громадських робіт.

        Із заробітку осіб, засуджених до покарання у виді виправних робіт протягом  6 місяців 2023 року утримано та перераховано в дохід держави                                11140 грн. 96 коп..

    Впродовж І півріччя 2023 року по обліках Миргородського міського сектору з питань пробації  пройшло 20 осіб засуджених до покарання у виді штрафу. Загальна сума сплаченого штрафу, складає 76200 грн.. Одному засудженому замінено несплачену суму штрафу в розмірі 1700 грн. на   покарання у виді 100 годин громадських робіт.

     Миргородським міським сектором філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області забезпечено  виконання 4 постанов про притягнення порушників до адміністративної відповідальності у виді громадських робіт. 2 порушника допустили ухилення від відбування громадських робіт, за що невідбуту частину громадських робіт замінено на штраф. 

     За І півріччя 2023 року по обліках Миргородського міського сектору з питань пробації пройшло 12 осіб, притягнутих до адміністративної відповідальності у виді суспільно корисних робіт. В рахунок погашення заборгованості по аліментах перераховано  19542 грн. 15 коп.

З метою реалізації пенітенціарної пробації, як одного із видів пробації,   впродовж  І півріччя 2023 року  працівниками Миргородського міського сектору пробації забезпечено вирішення питань підготовки до звільнення у пошуку місця проживання щодо 9  осіб ( за аналогічний період 2022 року – 7 осіб).

За І півріччя 2023 рік до Миргородського міського сектор пробації на виконання надійшло 9 ухвал суду щодо складання досудової доповіді відносно обвинувачених осіб, підготовлено та направлено до суду 9 досудових доповідей, та надано до суду  висновки про можливість виправлення обвинуваченого без позбавлення або обмеження волі на певний строк стосовно 8 осіб .

Волонтерство в країнах цивілізованого світу є нормою життя. Законом України «Про пробацію» передбачено сприяння волонтерів органам пробації у здійсненні нагляду за засудженими, які відбувають покарання в громаді, та проведенні з ними соціально-виховної роботи. Волонтерська мережа пробації – це додатковий ресурс, інструмент для ефективної діяльності пробації у виконанні своїх функцій; для суб’єкта пробації – це можливість отримати повний спектр допомоги.

Більше однієї тисячі волонтерів пробації у різних куточках України долучаються до роботи з правопорушниками, мотивують їх до позитивних змін і підтримують на шляху змін. Хтось надає професійну допомогу (юридичну, психологічну та ін.), інші власним прикладом та підтримкою допомагають подолати складний період в житті та позбутися залежностей, а ще інші – стають наставниками в житті й реальними справами допомагають знайти роботу чи вирішити матеріальні проблеми.

З метою більш ефективної соціально-виховної роботи із клієнтами пробації Миргородський міський сектор з питань пробації запрошує до  співпраці наполегливих, відповідальних, толерантних, ініціативних та оптимістичних особистостей для здійснення волонтерської діяльності. Волонтер пробації - фізична особа, яка досягла вісімнадцятирічного віку, уповноважена органом пробації та волонтерською організацією на виконання окремих завдань, пов'язаних із пробацією, на добровільній та безоплатній основі.

З метою проведення регулярного інформування волонтерів пробації про роботу з суб’єктами пробації та новації в системі пробації Державною установою «Центр пробації започатковано телеграм-канал «Волонтерство в пробації» з яким можна ознайомитися за посиланням https://t.me/Volunteeringinprobation.

Ми Вас чекаємо за адресою: м. Миргород вул. Якова Усика, 34. каб. 310, Полтавської області, 37600,

Ел. адреса:pl23@probation.gov.ua, контактний телефон 099-95-88-386.

З більш детальною інформацією про діяльність органів пробації Ви  можете ознайомитися в соціальних мережах https://www.facebook.com/probation.ua, на сайті Державної установи «Центр пробації» за посиланнями  www.probation.gov.ua ,  та месенджері «Телеграм»  https://t.me/probationUA.

Фото без опису

 

Юрій Явтушенко,

начальник Миргородського міського сектору

філії Державної установи «Центр пробації»

в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь