Ромоданівська громада

Полтавська область, Миргородський район

Особливості виплати пенсій особам з інвалідністю, які очікують переогляду МСЕК

Дата: 27.04.2023 10:44
Кількість переглядів: 140

Чинним законодавством передбачено, що для осіб з інвалідністю, яким призначено пенсію по інвалідності або у зв’язку з втратою годувальника, та у яких строк припинення виплати такої пенсії припадає на період дії воєнного стану, надзвичайного стану в Україні, і людина не може пройти повторний огляд МСЕК, виплата пенсії продовжується.

Строк продовження виплати – до припинення або скасування воєнного стану, надзвичайного стану в Україні та протягом шести місяців після його припинення або скасування, якщо раніше не буде проведено повторний огляд. Відповідно до Указу Президента від 06.02.2023 №58/2023 строк дії воєнного стану в Україні продовжено до 20 травня 2023 року. Таким чином, особам з інвалідністю, яким інвалідність було встановлено МСЕК на строк до 20.05.2023, або яким виплата пенсій продовжувалась у період дії карантину до 30.04.2023, виплата пенсій продовжується до 20 листопада 2023 року.

Для осіб, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятих на військову службу за контрактом у період воєнного стану, виплата пенсії продовжується не менш як на весь строк їх військової служби.

Якщо при повторному огляді МСЕК особі з інвалідністю буде встановлено іншу групу (підгрупу) інвалідності, розмір пенсії переглядається з місяця, наступного за місяцем надходження висновку медико-соціальної експертизи до територіального органу Пенсійного фонду України. Зрозуміло, що в даному випадку розмір пенсії може як збільшитись, так і зменшитись. Саме для уникнення таких розбіжностей та необхідності повертати надміру виплачені кошти, варто, якщо змога, проходити повторний огляд МСЕК.

При цьому хочемо звернути увагу осіб з інвалідністю, що медико-соціальні експертні комісії здійснюють свої функції із забезпеченням принципу екстериторіальності, тобто проводять медико-соціальні експертизи за направленням лікарсько-консультативної комісії незалежно від місця реєстрації, проживання або перебування особи, що звертається для встановлення інвалідності (постанова Кабінету Міністрів України від 08.03.2022 №225 «Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України»).Фото без опису

Головне управління Пенсійного фонду

України в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора