Ромоданівська громада

Полтавська область, Миргородський район

Вимоги до роздрібноїторгівлі пестицидами і агрохімікатами.

Дата: 27.09.2022 13:56
Кількість переглядів: 509

https://rada.info/upload/users_files/04333052/0b0cdf50b6fc5f51e052a46fc33aedcd.jpg

 Пестициди - токсичні речовини, їх сполуки або суміші речовин хімічного чи біологічного походження, призначені для знищення, регуляції та припинення розвитку шкідливих організмів, внаслідок діяльності яких вражаються рослини, тварини, люди і завдається шкоди матеріальним цінностям, а також гризунів, бур'янів, деревної, чагарникової рослинності, засмічуючих видів риб.  Агрохімікати - органічні, мінеральні і бактеріальнідобрива, хімічнімеліоранти, регулятори росту рослин та іншіречовини, щозастосовуються для підвищенняродючостігрунтів, урожайностісільськогосподарських культур і поліпшенняякостірослинницькоїпродукції. Оскількипестициди , в більшості , хімічнітоксичніречовини ,тому транспортування, зберігання, застосування, утилізація, знищення та знешкодженняпестицидів і агрохімікатів та торгівля ними здійснюютьсявідповідно до вимог, встановленихчиннимзаконодавством, санітарними правилами транспортування, зберігання і застосуванняпестицидів і агрохімікатів та іншиминормативними актами.

   Реалізувати  на території  Україниможнатільки пестицидами й агрохімікатами, щопройшлидержавнуреєстрацію (ч. 2 ст. 4 Закону  України «Про пестициди і агрохімікати»)ими, щовнесені до Реєструпестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні .

   Згідно з ч. 2 ст. 11 Закону  України «Про пестициди і агрохімікати» особи, діяльністьякихпов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуваннямпестицидів та агрохімікатів і торгівлею, повиннімати допуск (посвідчення) на право роботиіз такими речовинами. Допуски видаютьсяпісляпроходженнямедичногоогляду та спеціальногонавчання . Порядок видачіцього документа затвердженийпостановою КМУ від 18.09.95 р. № 746.

   Продаж населеннюпестицидів і агрохімікатівздійснюється у дрібно-фасованому  вигляді.  Кожнатоварнаодиниця повинна супроводжуватисярекомендацієющодоїїзастосуванняіззазначенням культур та об'єктів, для обробленняякихпризначенопестициди і агрохімікати, способів, норм і кратностівикористання, термініввичікування (для пестицидів), заборони та обмеження на застосування, способів і засобівзнешкодженняпестицидів та агрохімікатів, а такожзаходівбезпекипід час роботи, транспортування і зберігання, ліквідаціїаварійнихситуацій та їхнаслідків, заходівподанняпершоїмедичноїдопомоги у разіотруєння.

   Розфасуванняпестицидів і агрохімікатівможездійснюватисялише за наявностідозволуйоговиробникаабовласника знака длятоварів і послуг.

 Субєктгосподарювання повинен вести облікнаявності і використанняпестицидів та агрохімікатів (тількирегуляторів росту рослин) у прибутково-видаткових книгах (журналах) (Додаток 6 до Державнихсанітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98) і подаватистатистичнузвітність за затвердженими Державною службою статистики формами відповідно до Порядку державного облікунаявності та використанняпестицидів і агрохімікатів, затвердженогопостановоюКабінетуМіністрівУкраїнивід 2 листопада 1995 р. № 881;

я завезенихдля продажу пестицидів повинна матисертифікатвідповідності.

   У приміщенні для продажу пестицидів і агрохімікатів не повинніреалізовуватисяхарчовіпродукти, іграшки, товаридитячогокористування, засобиособистоїгігієни, одяг, взуття, миючізасоби, парфуми.                           

   Заборонена  реалізаціяпідроблених, фальсифікованихпестицидів і агрохімікатів. Згідно Закону України «Про пестициди та агрохімікати» – фальсифікованіпестициди і агрохімікати – продукція, яка не відповідаєвстановленимвимогам, щовисуваються до пестицидів і агрохімікатів, у тому числівимогамщодомаркування та пакування, розміщенняінформації про товар на йогоупаковцітощо, та/абопродукція, на упаковціякоїзареєстрований знак для товарів та послугвикористано з порушенням прав власника.                                                                                                     

  Підробленіпестициди й агрохімікатишкідливі для здоров’я, небезпечні для довкілля, токсичні для врожаїв, крім того використаннязавідомофальсифікованихпестицидів і агрохімікатів є порушенням та  тягне за собою   цивільну, дисциплінарну, адміністративнуабокримінальнувідповідальністьзгідно з чинним законодавством.                                                                                                              

 Шановніпідприємці! Дотримуйтесь правил торгівлі пестицидами  і агрохімікатами , аджевід вас залежитьздоров’я людей ,чистота довкілля та якістьвирощених на присадибнихділянкахпродуктівхарчування.

У разі виникнення питань звертайтеся  довідділу фітосанітарної безпекиМиргородського районного  управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, Миргородський район,вул.Кашинського ,6 А за телефоном (0255) 5-26-56

 

       Державний фітосанітарний інспектор                                                  

Управління фітосанітарної безпеки

Головного управління Держпродспоживслужби

В Полтавській області                                                                              С.Надтока

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора