Ромоданівська громада

Полтавська область, Миргородський район

НІХТО НЕ ПОВИНЕН СТРАЖДАТИ ВІД ХВОРОБ, ЯКИМ МОЖНА ЗАПОБІГТИ. ОСОБЛИВО ПІД ЧАС ВІЙНИ.

Дата: 22.08.2022 08:54
Кількість переглядів: 365

НІХТО НЕ ПОВИНЕН СТРАЖДАТИ ВІД ХВОРОБ, ЯКИМ МОЖНА ЗАПОБІГТИ. ОСОБЛИВО ПІД ЧАС ВІЙНИ.

В умовах воєнного стану імунізаціячи не найбільш ефективний метод убезпечити себе та своїх дітей від тяжких захворювань і їхніх наслідків. Здоров’я українців залишається найважливішим пріоритетом країни, і дотримання Календаря щеплень тому не виняток.

Через війну росії проти України зараз наша медична система зосереджена на допомозі бійцям Збройних сил і тим цивільним мешканцям, які постраждали внаслідок обстрілів ворожих військ. Тому, аби зменшити навантаження на наших лікарів, кожному важливо уважніше ставитися до свого здоров’я, профілактики хвороб, у тому числі з допомогою щеплень.

Закликаємо українців! Якщо ви зараз перебуваєте в безпечному місцівиїхали з регіонів, де ведуться активні бойові дії, у безпечніші або за кордон — надолужте пропущені щеплення за віком, не тільки для дітей, але і для себе.

Переривання планової вакцинаціївідповідно до національного календаря профілактичних щепленьнавіть на короткий період, підвищує ймовірність спалахів інфекцій і захворювань, які попереджає вакцинація.

Попри війну в Україні, треба враховувати й показники охоплення щепленнями — у 2021 і у 2020 роках попри пандемію COVID-19, в Україні зберігалося хоч і стабільне, проте недостатнє охоплення рутинними щепленнями дітей на рівні 80%. Відтак, ще в жовтні 2021 року в Україні зафіксували спалах поліомієліту, а в січні 2022 року виявили другий випадок захворювання. З початком війни ризики для всіх невакцинованих дітей і дорослих зростають, а прогнозовані показники на кінець 2022 року, при збереженні нинішніх темпів, будуть значно нижчими за показники попередніх років. Зокрема , за 7 місяців 2022 року в області показники ревакцинації проти дифтерії, правцю серед дорослих становить 39,2%, ревакцинація проти поліомієліту у 14 років становить – 44 %, що є дуже низькими показниками і є ризик поширення даних інфекційних хвороб.

Нагадуємо, в Україні всі діти мають обов’язково отримати щеплення проти десяти захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Ці вакцини безоплатні, адже їх закуповують державним коштом.

Для всіх дорослих потрібно щодесять років поновлювати щеплення від дифтерії та правця. У період воєнного стану це питання є надзвичайно актуальним для збереження здоров’я військовослужбовців, а також і цивільного населення.

Важливо зробити й додаткові щеплення з урахуванням епідсезонупроти грипу та COVID-19. Якщо ви вже маєте 2 дози, то попіклуйтесь про бустерну чи додаткову дозу та зверніться до свого сімейного лікаря.

Вакцинаціяєдиний спосіб захиститися від потенційно смертельних недуг і можливість уникнути додаткових навантажень і на здоров’я громадян, і на систему охорони здоров’я загалом. Щороку вакцинація рятує 2–3 млн людей в усьому світі від небезпечних захворювань та щороку запобігає 1,5 млн летальних випадків унаслідок інфекційних хвороб.

Ніхто не повинен страждати від хвороб, яким можна запобігти. Особливо під час війни. Вакцинуйтеся!

Відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики інфекційних захворювань

Миргородського РВП ДУ «Полтавський ОЦКПХ МОЗ  »


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора