Ромоданівська громада

Полтавська область, Миргородський район

Увага! Сезон амброзії полинолистої.

Дата: 06.07.2022 08:38
Кількість переглядів: 555

Фото без описуПо зовнішньому вигляду рослина нагадує полин звичайний. Стебло прямостояче, розгалужене, опушене короткими волосками. Висота стебла й розміри надземних органів сильно варіюють. При густому травостої, на сухих схилах і бідних ґрунтах рослини ледь досягають 10-15 см; на родючих ґрунтах, за достатнього зволоження, і рідкого травостою, окремі рослини досягають 2-2,5 м висоти.

Сходи з’являються наприкінці травня, цвіте з середини липня до жовтня, плодоносить у вереснілистопаді.

Амброзія полинолиста розмножується лише насінням, яке утворюється у великій кількості. Невеликі рослини продукують 50-300 насінин, добре розвинені рослини можуть давати по 30-40 тис. насінин, а окремі екземпляри до 80-100 тис. насінин.

Розповсюдженню бур’яну сприяють: вітер, транспорт (колеса автомашин, тракторів і інших транспортних засобів), взуття людей, до якого насіння прилипає разом із ґрунтом.

Амброзія полинолиста засмічує всі польові культури, особливо просапні та зернові, а також городи, сади, луки, пасовища. Часто зустрічається на узбіччях залізниць, шосейних і ґрунтових доріг, по берегах річок і ставків.

Шкодочинність A. artemisiifolia в районах масового поширення винятково велика. Вона складається зі зниження врожайності сільськогосподарських культур, засмічення їх врожаю, погіршення якості кормів, зниження продуктивності пасовищ і негативного впливу на здоров’я людей.

З метою підвищення ефективності боротьби з амброзією полинолистою в  області запроваджено «Програму фітосанітарних заходів по ліквідації регульованих шкідливих організмів на території Полтавської області на 2019 – 2023 роки».

Розробником програми виступив Департамент агропромислового розвитку Полтавської ОДА спільно з Головним управління Держпродспоживслужби в Полтавській області. У рамках програми боротьби з амброзією передбачено проведення на території  Полтавщини впродовж найближчих чотирьох років різних агротехнічних, механічних та хімічних заходів та методівочищення верхнього шару ґрунту від насіння таких рослин, використання гербіцидів, скошування амброзії, виполювання, перекопування або приорювання ґрунту з подрібненням рослинних решток тощо.
 Як відомо, амброзія полинолиста (Ambrosia artemisifolia L.) – один з найбільш небезпечних в Україні карантинних бур’янів-алергенів.  Адже пилок амброзії викликає у людей захворювання - амброзійний поліноз або «сінну пропасницю». У період цвітіння амброзії від цього захворювання страждає величезна кількість населення. У людей втрачається працездатність, опухають слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та очей, з’являється нежить і сльозотеча, чхання, підвищення температури, розвивається астма.

Боротьба з цим бур’яном ускладнюється ще й тим, що агротехнічні та хімічні заходи в агроекосистемах можуть застосовуватися лише в першій половині літа, а сходи бур’яну з’являються до серпня включно.
 Що стосується сільськогосподарських угідь, то використовують такі агротехнічні заходи:
 – дотримуватись чергування культур у сівозміні;
 – проводити основний та передпосівний обробіток ґрунту;– на полях, які звільняються від сільськогосподарських культур наприкінці липня – на початку серпня та відведені під посів ярих культур, використовувати напівпаровий обробіток ґрунту;
 – для посіву використовувати ретельно очищений від насіння бур’янів насіннєвий матеріал;

– засмічені амброзією поля на 60 – 80 % необхідно відвести під чистий пар, а якщо немає такої можливості, проводити беззмінний посів озимих зернових впродовж 2 – 3 років з попереднім напівпаровим обробітком ґрунту;
 – правильно і вчасно доглядати за чистими і зайнятими парами;
 – при транспортуванні і використанні товарного зерна, зерновідходів, засмічених насінням амброзії, суворо дотримуючись карантинних правил;

– в комплекс заходів по догляду за культурами включити післясходове боронування ярих зернових культур та досходове і післясходове боронування просапних сільськогосподарських культур;
 – не розміщувати на засмічених полях культури (насінники цукрових буряків, люцерни, суданської трави), що одночасно достигають з амброзією полинолистою;
 – не вносити на поля напівперепрілий гній, отриманий при використанні кормів і підстилки, засмічених насінням амброзії полинолистої;
 – на залишених полях, що повністю заростають, скошувати рослини амброзії полинолистої до цвітіння, обробляти поля гербіцидами суцільної дії, проводити 3-х разове лущення або дискування (вздовж та впоперек поля) та культивацію.
 Основними хімічними методами є:
 – необхідність використовувати для боротьби з амброзією полинолистою гербіциди, які внесено до Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні;
 – досягнення високого результату при застосуванні хімічних препаратів можливо у фазі утворення до 2-4-х справжніх листочків амброзії полинолистої. У більш пізніх фазах розвитку амброзія полинолиста здатна дуже швидко нарощувати фазову резистентність до дії гербіцидів. Тому ефективність їх дії істотно знижується.
 При обприскуванні у фазу бутонізації амброзії полинолистої норми гербіцидів встановлюються по верхній межі рекомендованої.
 
 

Державний фітосанітарний інспектор

Миргородського районного управління

Головного управління  Держпродспоживслужби

в Полтавській області                                                                                                     Іван Надтока


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора