Ромоданівська громада

Полтавська область, Миргородський район

Рівень госпіталізацій в Україні вже нижчий за граничний показник адаптивного карантину – Віктор Ляшко

Дата: 23.02.2022 09:12
Кількість переглядів: 310

У світі триває тренд на спад реєстрації нових випадків COVID-19. Україна також минає пік захворюваності. Попри найбільші цифри виявлених випадків за весь час епідемії – а це понад 40 000 підтверджених захворювань на добу, – кількість госпіталізацій і померлих менша, ніж на піку попередньої Дельта-хвилі.Про це розказав міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко під час ранкового брифінгу.

«Рівень госпіталізацій із COVID-19 в Україні вже нижчий за граничний показник адаптивного карантину у 60 осіб на 100 тисяч населення, а летальність зменшилася у 4 рази – з 2% до 0,5%, – зазначив очільник МОЗ. – І це перша хвиля, коли на найвищих показниках добових випадків було доступно більш ніж половина ліжкового фонду з можливістю проведення кисневої терапії».

Середньодобова кількість померлих від ускладнень COVID-19 припинила зростати й останні 5 днів перебуває на плато у близько 240 осіб на добу

Але, як зауважив міністр, українська статистика «ковідних» смертей – це смертність «із ковід», а не «від ковіду». До того ж смертність є відкладеним показником, який починає зростати і, відповідно, спадати на 2–3 тижні пізніше, ніж випадки й госпіталізації.

Зокрема, Віктор Ляшко пояснив: «У трактуванні смертності часто можна спостерігати маніпуляції та неправильне використання абсолютних цифр. Україна не приховує смерті, а навпаки, фіксує смертельні випадки в широкому визначенні, серед усіх хворих, навіть якщо ковід був супутнім захворюванням, який загострив інші потенційно смертельні стани». 

Відповідно це дещо завищує дані по «ковідній» смертності в Україні у порівнянні з окремими європейськими країнами, які відображають смертність «від ковіду» або можуть обмежуватися лише госпітальною смертністю чи у визначений проміжок часу.

Якщо аналізувати великі масиви даних та підходити до питання комплексно, а не висмикувати окремі цифри, то за даними аналітичної бази Оксфордського університету, поточний рівень «ковідної» смертності в Україні, навіть за чинної моделі звітності, є нижчим, ніж у Хорватії – на -53%, ніж у Греції – на -26%, ніж у Польщі – на -12%.

Міністр також нагадав, що важливу роль у ситуації зараз відіграє, звісно, вакцинація проти COVID-19. «Завдяки вакцинації понад 50% дорослого населення України, ми зараз спостерігаємо значно нижчі цифри навантаження на систему охорони здоров’я. За даними математичного моделювання, вакцинація в Україні вже врятувала близько 22 тисяч життів. Це означає, що кількість померлих за весь час пандемії вдалося зменшити як мінімум на 17%», – зазначив Віктор Ляшко.

Також успішне запровадження системи адаптивного карантину дозволило Україні проходити поточну хвилю з одним із найменших рівнів захворюваності у Європі.

Серед 15 великих країн Європинаселенням понад 10 млн осіб) Україна у 2022 році займала 14–15 позиції за рівнем захворюваності на 100 тисяч населення.

Сьогодні у певних країнах Європи послаблюють карантинні вимоги та скасовують обмеження для туристів. Наприклад, Данія та Норвегія скасували обмеження на подорожі, Нідерланди більше не вимагають самоізоляції для вакцинованих бустерною дозою. 

У Франції із середини лютого знято обмеження на роботу нічних клубів та харчування в масових закладах, таких як стадіони та кінотеатри, а з 28 лютого скасовується вимога носити маски в кафе, ресторанах та інших приміщеннях.

Велика Британія, завдяки масовій кампанії бустеризації, ще в січні оголосила план «виходу» з пандемії. І лише вимога 5-денної самоізоляції залишається до кінця березня.

Проте в усіх цих країнах є спільний фактор – це високий рівень вакцинації населення, який і дозволяє поступово повертатися до звичного життя.

«Наша мета – 70% населення, вакцинованих повним курсом, і бустерна доза для всіх, хто цього потребує. Саме це дозволить не застосовувати карантинні обмеження на весняно-літній період. Чим більше нас буде вакцинованих, тим швидше ми зможемо повернутись у допандемічні часи та жити без обмежень», – зазначив міністр

Вакцинуйтеся, адже кожне щепленняце крок уперед до подолання пандемії!

Міністерство охорони здоров'я України 

Фото без опису

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь